Bir Asırdır Aynı Değirmende Tahin Üretiliyor
HABER: SERDAR SEVİ-HALKIN SESİ GAZETESİ
Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Narlı köyünde yaşayan Kaynak ailesi, lezzetiyle ünlü Çukurca Tahini’ni üretiyor. Bölgenin tek taş değirmenini miras olarak devralan Abdulhalik ve Remziye Kaynak çifti, üretimleriyle ilçenin tahin ihtiyacını karşılıyor.
,Aralık ayından Haziran ayına kadar bölgenin meşhur Çukurca tahinlerinin üretiliyor. Köylüler, bölgede Akdeniz iklimi olması nedeniyle çok kaliteli susamların yetiştirildiğini belirtiyor.
‘TAHİN YAPMAK MEŞAKATLİ BİR İŞ’
Susamların çok zorlu bir işlemlerden geçirdiklerini belirten Haydar Erdemir, “Tarladan aldığımız susamları burada önce kavuruyoruz. Ardından odun ve sopalarla dövüp kabuklarının gevşemesini sağlıyoruz. Daha sonra bol tuzlu suda bir gece bekleterek kabuklarından arındırılmasını sağlıyoruz. Son olarak ise torbalara koyduğumuz susamı, tatlı suyla saflaşıncaya kadar yıkıyoruz” dedi.
Yapılan bu işlemin ardından “Hemîre” adı verilen ocaklarda kişinin zevkine göre kızartılan susamların değirmene tahin yapılmak için götürüldüğünü belirten Erdemir diğer işlemleri de şöyle sıraladı: “Hemîre'de yapılan işlem aslında tahinin tadını da ortaya çıkarıyor. Kimisi çok kavrulmuş severken, kimisi de az kavrulmuşunu sever. hemire'de büyük bir ateş yakılır ve susamlar hazırlanan düz zeminde ağır ağır kızartılır. Bu işlemin ardından bu sefer de kadınlar susamı kalbur ile eleyerek kalan kabuklardan ve diğer atıklardan da arındırır. Bu yapılan işlemin ardından bu sefer susamlar son işlem için değirmen teknesine dökülerek tahin yapımına başlanır.”
‘SUSAM KALİTELİ OLUNCA, TAHİN DE KALİTELİ OLUR'
Köylerine geri döndüklerinde köyün kıymetini çok daha iyi anladıklarını belirten Basri karataş da, rakım olarak düşük bir bölgede yer alan Çukurca ve köylerinde coğrafik olarak Akdeniz ikliminin etkin olduğunu bu nedenle de pirinç ve susam ekiminde çok faydalı bir bölgede yaşadıklarını belirtti. Susamın sıcak iklimi sevdiğini dile getiren Karataş, “Bölgemizde 20 Mayıs’tan itibaren susamları ekeriz. 3-4 ay içerisinde ise susamın hasadını yaparız. Bin 300 rakımın altındaki her bölgede susam yetişir. Bu nedenle Hakkari’nin Zap vadisinde yer alan bütün köylerde susam yetiştirilir. Bu bölgemizde de köylülerimiz hem ekonomik olarak getirisi iyi olan hem de kalitesi yüksek olan susamlar yetişir" diye konuştu. Karataş, susamın kalitesinin tahinin de kalitesine etkili olduğunu söyledi.
Haber Yazılımı: CM Bilişim